Cyborg pisze:Razorblade1967 pisze:bo przecież podobnie jak wyłączone są jednostki wojskowe z definicji "obszaru obowiązkowej ochrony"
Z tym się nie zgodzę.
To że nie ma ich na liście wojewody, nie oznacza że jednostki wojskowe nie są obiektami obowiązkowej ochrony.
W sensie definicji ustawy o ochronie osób i mienia nie są... bo ustawa wyłączyła obszary będące w gestii MON czyli definicja ustawowa się do nich nie odnosi.
Cyborg pisze:Napisz proszę @Razorblade1967 czy widziałeś kiedyś jednostkę wojskową bez ochrony SUFO albo LCD?
Co to jest "LCD" to akurat pojęcia nie mam... ale owszem widziałem jednostki wojskowe bez SUFO - ochraniane przez warty wojskowe, zarówno realizowane przez coś do obecnie nazywa się ZEPO (zawodowe, etatowe pododdziały ochrony), albo przez warty złożone w żołnierzy pododdziałów nie będących ZEPO.
Czy UoOOiM mówi coś o wartach wojskowych? Nie... wymusza na obszarach obowiązkowej ochrony SUFO lub zabezpieczenia techniczne. Gdyby JW była z definicji UoOOiM obszarem obowiązkowej ochrony to pomimo jej ochraniania za pomocą warty wojskowej nastąpiło by złamanie prawa. No, ale JW pod tą definicję nie podlegają, bo obiekty MON zostały z niej wyłączone.
Cyborg pisze:Ale nie chodzi mi o jakieś magazyny z "demobilu" tylko o czynną jednostkę wojskową.
Nie ma rozróżnienia na jakąś "czynną" JW i "magazyny z demobilu" - albo coś jest jednostką wojskową zdefiniowaną w ustawie o powszechnym obowiązku obrony (z której to definicji korzystają i powołują się rozporządzenia MON), albo nią nie jest i wtedy jeżeli jest tam magazynowane uzbrojenie, urządzenia i sprzęt wojskowy to "podpada" to pod UoOOiM - jako obszar obowiązkowej ochrony. Jeżeli jest JW z definicji ustawy to kwestie jej ochrony regulują odrębne przepisy MON.
A tak w ogóle to ochronie podlega nie JW, ale coś co jest przez MON definiowane jako "kompleks wojskowy" (z nadanym numerem) i takie funkcjonuje nazewnictwo w MON w tej materii.
To nie sztuka zginąć za Ojczyznę, sztuka spowodować by nieprzyjaciel oddał życie za swoją.