Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 23 mar 2020 14:55

DEFINICJA PRZYPADKU NA POTRZEBY NADZORU NAD ZAKAŻENIAMI LUDZI NOWYM KORONAWIRUSEM SARS-CoV-2
23.03.2020 rok
#koronawirus #SARS-Cov-2

link https://gis.gov.pl/aktualnosci/definicj ... ars-cov-2/

DEFINICJA PRZYPADKU NA POTRZEBY NADZORU NAD ZAKAŻENIAMI LUDZI NOWYM KORONAWIRUSEM SARS-CoV-2

(definicja z dnia 22.03.2020)


Kryteria kliniczne

Każda osoba, u której wystąpił

Grupa A. Kryteria wymagające dodatkowo spełnienia kryterium epidemiologicznego.

Co najmniej jeden z wymienionych objawów ostrej infekcji układu oddechowego:

– gorączka

– kaszel

– duszność

Grupa B. Kryteria niewymagające spełnienia kryterium epidemiologicznego

– osoba hospitalizowana z objawami ciężkiej infekcji układu oddechowego bez stwierdzenia innej etiologii w pełni wyjaśniającej obraz kliniczny

LUB

– osoba w nagłym stanie zagrożenia życia lub zdrowia z objawami niewydolności oddechowej

Kryteria laboratoryjne


Kryteria laboratoryjne przypadku potwierdzonego:

– wykrycie kwasu nukleinowego SARS-CoV-2 z materiału klinicznego[1] potwierdzone badaniem molekularnym ukierunkowanym na inny obszar genomu wirusa[2].

Kryteria laboratoryjne przypadku prawdopodobnego:

Co najmniej jedno z następujących kryteriów:

– dodatni wynik molekularnego testu w kierunku obecności koronawirusów (pan-coronavirusRT-PCR)

– niejednoznaczny wynik badania wykrywającego kwas nukleinowyCOVID-19

Kryteria epidemiologiczne


Każda osoba, która w okresie 14 dni przed wystąpieniem objawów spełniała co najmniej jedno z następujących kryteriów:

przebywała lub powróciła z obszaru, w którym występuje też lokalna lub o małym stopniu rozpowszechnienia transmisja COVID-19[3].
miała bliski kontakt z osobą, u której stwierdzono zakażenie COVID-19 (kontakt z przypadkiem potwierdzonym lub prawdopodobnym). Jako bliski kontakt należy rozumieć:
zamieszkiwanie z przypadkiem COVID-19,
bezpośredni kontakt fizyczny z przypadkiem COVID-19 (np. podanie ręki),
bezpośredni kontakt bez zabezpieczania z wydzielinami osoby z COVID-19 (np. dotykanie zużytej chusteczki higienicznej, narażenie na kaszel osoby chorej),
przebywanie w bezpośredniej bliskości (twarzą w twarz) osoby chorej-przez dowolny czas
przebywanie w odległości 2 metrów od przypadku COVID-19 przez czas dłuższy niż 15 minut w sytuacji każdej innej ekspozycji niewymienionej powyżej
personel medyczny lub inna osoba bezpośrednio opiekująca się chorym z COVID-19 lub osoba pracująca w laboratorium bezpośrednio z próbkami osób z COVID-19 bez odpowiedniego zabezpieczania lub w przypadku gdy doszło do uszkodzenia stosowanych środków ochrony osobistej lub w przypadku stwierdzenia ich nieprawidłowego zastosowania ,
kontakt na pokładzie samolotu i innych zbiorowych środków transportu obejmujący osoby zajmujące dwa miejsca (w każdym kierunku) od osoby z COVID-19, osoby towarzyszące w podróży lub sprawujące opiekę, członkowie załogi obsługujący sekcję, w której znajduje się chory (w przypadku ciężkich objawów u osoby z COVID-19 lub jej przemieszczania się za bliski kontakt należy uznać wszystkich pasażerów znajdujących się w sekcji lub na pokładzie środka transportu);
uzyskanie informacji od odpowiednich służb, że miał miejsce kontakt z potwierdzonym przypadkiem.
czynni zawodowo przedstawiciele zawodów medycznych, mogący mieć kontakt z osobą zakażoną, podczas wykonywania obowiązków zawodowych, u których wystąpiły objawy infekcji układu oddechowego bez stwierdzenia innej etiologii w pełni wyjaśniającej obraz kliniczny.

Klasyfikacja przypadku


A Podejrzenie przypadku

Każda osoba spełniająca:

– kryterium kliniczne grupy A bez stwierdzenia innej etiologii w pełni wyjaśniającej obraz kliniczny oraz kryterium epidemiologiczne nr 1)

LUB

– spełniająca kryterium kliniczne grupy A oraz kryterium epidemiologiczne nr 2) lub 3)

LUB

– spełniająca kryterium kliniczne grupy B

B Przypadek prawdopodobny

Każda osoba spełniająca kryteria podejrzenia przypadku oraz kryteria laboratoryjne przypadku prawdopodobnego

C Przypadek potwierdzony

Każda osoba spełniająca kryteria laboratoryjne przypadku potwierdzonego

Uwaga: spełnienie kryteriów podejrzenia przypadku jest wskazaniem do przeprowadzenia diagnostyki laboratoryjnej.

[1] Próbki materiału klinicznego z dolnych dróg oddechowych (popłuczyny pęcherzykowo – oskrzelowe (BAL),bronchoaspirat, odkrztuszana plwocina) mają większą wartość diagnostyczną niż próbki z górnych dróg oddechowych (np. wymaz z nosogardła)

[2] Jeżeli to możliwe, należy wykonać sekwencjonowanie

[3]Informacje na temat obszarów z lokalną transmisją znajduje się w aktualnym dokumencie publikowanym przez WHO pod linkiem https://www.who.int/emergencies/disease ... n-reports/ można s


Dane z głównej strony portalu GIS.

Co to zmienia w naszym życiu?
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 23 mar 2020 22:01

Objaśnienie:

link https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... Id,4398352

Hospitalizowany - co to znaczy

Informacja, że ktoś jest hospitalizowany to wiadomość, że przebywa w szpitalu.
Niekoniecznie oznacza to, że jest nosicielem koronawirusa, albo że jest chory na COVID-19.
Niektóre osoby mają objawy chorobowe, ale jest to np. grypa.
Dopiero po wykonaniu testu wiadomo, czy mamy do czynienia z zakażeniem koronawirusem
.

Objęty kwarantanną - co to znaczy


Informacja, że ktoś jest objęty kwarantanną dotyczy osób zdrowych, które miały bliski kontakt z osobami zakażonymi lub podejrzanymi o zakażenie koronawirusem.
Osoba nią objęta przebywa w swoim mieszkaniu przez dwa tygodnie — liczone od dnia ostatniego kontaktu z zakażonym lub od dnia powrotu z regionu ryzyka.
Nie wolno jej wychodzić, nawet z psem na spacer, do sklepu czy do lekarza.
To kwestia odpowiedzialności, bo może być nosicielem koronawirusa i zakażać, choć sama nie ma objawów.
Nikomu nie wolno takiej osoby odwiedzać.

Objęty nadzorem epidemiologicznym - co to znaczy

Informacja, że ktoś jest objęty nadzorem epidemiologicznym oznacza, że nie miał bezpośredniego kontaktu z nosicielem lub chorym, ale na wszelki wypadek sprawdza się stan zdrowia tej osoby.
Chodzi np. o pracę w jednym budynku, w którym przebywał nosiciel koronawirusa.
Nadzór epidemiologiczny trwa 14 dni.
Odbywa się w porozumieniu z pracownikami inspekcji sanitarnej po wywiadzie epidemiologicznym.
Należy przejść na pracę zdalną w domu, zawiesić życie towarzyskie, ograniczyć do minimum wyjścia.
Dwa razy dziennie mierzyć sobie temperaturę, kontrolować swój stan zdrowia
.



Takich przypadków jest ponad 200 000 w Polsce.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 24 mar 2020 10:01

Osoby zakażone koronawirusem według testów:
24.03.2020 rok godz. 08.36

link https://www.gov.pl/web/koronawirus/wyka ... sars-cov-2

Cała Polska 766


Koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19.

Objawia się ona najczęściej
gorączką,
kaszlem,
dusznościami,
bólami mięśni i
zmęczeniem.


link https://fakty.interia.pl/raporty/raport ... ce=special

Wiedza profilaktyczna.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 24 mar 2020 10:09

24.03.2020 rok
Wszystkie osoby przebywające w kwarantannie będą specjalnie oznaczone w systemie informacji medycznej eWUŚ.
Nad takim znacznikiem pracuje już Narodowy Fundusz Zdrowia - dowiedział się reporter RMF FM Mariusz Piekarski.

link https://www.rmf24.pl/raporty/raport-kor ... Id,4399843

W kwarantannie przebywa już ponad 150 tysięcy osób.

Wszystkie - dla bezpieczeństwa ich oraz personelu medycznego - będą specjalnie oznaczone w systemie informacji medycznej eWUŚ.

Po pierwsze chodzi o to, by osoba z kwarantanny - dzwoniąca np. do szpitala - od razu wyświetlała się jako pacjent podwyższonego ryzyka: pacjent, u którego może wystąpić zestaw objawów zagrażających życiu.

Po drugie, chodzi o bezpieczeństwo personelu medycznego: na wypadek, gdyby osoba z kwarantanny wezwała karetkę lub przyszła do przychodni i ukryła, że jest w grupie zagrożonej zakażeniem albo czeka na wynik testu.
Niestety takie sytuacje się zdarzają.

Ludzie oszukują lekarzy i ratowników, a to może wyłączyć z systemu całą karetkę, przychodnie czy szpitalny oddział.

Ponad 10 tys. osób korzysta z aplikacji "Kwarantanna domowa"

W systemie aplikacji "Kwarantanna domowa" jest niemal 72 tys. osób.
Ponad 15 tys. zalogowało się do niej, a przeszło 10 tysięcy wykonało już zadanie startowe, co oznacza rozpoczęcie pełnego korzystania z aplikacji - poinformował resort cyfryzacji.

Stworzyliśmy tę aplikację, aby ułatwić odbycie obowiązkowej kwarantanny domowej.
Dzięki niej zyskujemy możliwość szybszej komunikacji ze służbami, ale i dostęp do opieki - wyjaśnił cytowany w komunikacie szef resortu cyfryzacji Marek Zagórski.

Zapowiedział, że w najbliższym czasie będą dodawane kolejne funkcjonalności w aplikacji.


Patrząc na dane MZ na facebooku wychodzi mi ponad 200 000 osób.
Pisząc ponad 150 000 też prawda.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

klansman
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 2994
Rejestracja: 06 gru 2012 14:15
Podziękował: 60 razy
Otrzymał/a podziekowań: 380 razy
Status: Offline

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: klansman » 24 mar 2020 14:24

Rząd zaostrzył zasady narodowej kwarantanny. Z domu wyjdziemy tylko do pracy i spożywczego sklepu. Będą też ograniczenia w komunikacji.

https://www.eska.pl/rzeszow/koronawirus ... -E9as.html

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 24 mar 2020 19:14

Wprowadzamy nowe zasady bezpieczeństwa w związku z koronawirusem
24.03.2020 rok


Wprowadzamy nowe zasady bezpieczeństwa, w tym ograniczenie w przemieszczaniu się.
Obowiązek pozostania w domu nie będzie dotyczył jednak dojazdu do pracy czy załatwiania niezbędnych codziennych potrzeb takich jak zakup jedzenia, lekarstw czy opieki nad bliskimi.
Zależy nam na tym, aby Polacy nie narażali siebie i innych na zakażenie koronawirusem.

link https://www.gov.pl/web/koronawirus/wpro ... onawirusem

W ostatnich dniach wprowadziliśmy zasady bezpieczeństwa w związku z pandemią koronawirusa.

Polska zdecydowała się na ograniczenie imprez masowych i działalności galerii handlowych, zawieszenie zajęć w szkołach oraz zamknięcie granic.

Rozwój epidemii w Polsce i w Europie powoduje kolejne decyzje o zasadach bezpieczeństwa.

Wprowadzamy ograniczenia w przemieszczaniu się

Do 11 kwietnia włącznie nie będzie można się swobodnie przemieszczać poza celami bytowymi, zdrowotnymi, zawodowymi.
Obostrzenie nie dotyczy więc:

dojazdu do pracy. Jeśli jesteś pracownikiem, prowadzisz swoją firmę, czy gospodarstwo rolne, masz prawo dojechać do swojej pracy.

Masz również prawo udać się po zakup towarów i usług związanych ze swoją zawodową działalnością.

wolontariatu. Jeśli działasz na rzecz walki z koronawirusem i pomagasz potrzebującym przebywającym na kwarantannie lub osobom, które nie powinny wychodzić z domu, możesz się przemieszczać w ramach tej działalności.

załatwiania spraw niezbędnych do życia codziennego. Będziesz mógł się przemieszczać, aby zrobić niezbędne zakupy, wykupić lekarstwa, udać się do lekarza, opiekować się bliskimi, wyprowadzić psa.

Ważne!
Przemieszczać się będzie można jedynie w grupie do dwóch osób.
Obostrzenie to nie dotyczy rodzin
.

W autobusie tyle osób, ile wynosi połowa miejsc siedzących

Środki publicznego transportu zbiorowego nadal działają.
Jednak w autobusie, tramwaju lub metrze tylko połowa miejsc siedzących może być zajęta.
Jeśli miejsc siedzących w pojeździe jest 70, to na jego pokładzie może znajdować się maksymalnie 35 osób.

Zależy nam na tym, aby Polacy mieli dostęp do komunikacji.
Musimy jednak zadbać o to, by autobusy nie były przepełnione.

Całkowity zakaz zgromadzeń – chyba że z najbliższymi
Nowe przepisy zakazują także wszelkich zgromadzeń, spotkań, imprez czy zebrań.
Będziesz mógł się jednak spotykać z najbliższymi.

Zasady bezpieczeństwa w trakcie uroczystości religijnych
Ograniczenia w przemieszczaniu nie dotyczą również osób, które chcą uczestniczyć w wydarzeniach o charakterze religijnym.
Tutaj jednak wprowadziliśmy kolejną ważną zasadę.
W mszy lub innym obrzędzie religijnym nie będzie mogło uczestniczyć jednocześnie więcej niż 5 osób – wyłączając z tego osoby sprawujące posługę.

Zachęcamy jednak do uczestnictwa w wydarzeniach religijnych za pośrednictwem telewizji, radia czy internetu.


Zakład pracy
Ograniczenia co do liczby osób nie dotyczą zakładów pracy.
Należy jednak stosować w nich szczególnie ostre zalecenia Głównego Inspektora Sanitarnego w zakresie zachowania odległości pracowników, środków dezynfekcji.

Pozostałe ograniczenia nadal obowiązują
Mimo wprowadzanych zmian, w mocy pozostają wszystkie dotychczasowe zakazy, czyli ograniczenie w działalności galerii handlowych, działalności gastronomicznej i rozrywkowej.

Wciąż także działa obowiązkowa 14-dniowa kwarantanna dla powracających zza granicy.


link https://www.premier.gov.pl/wydarzenia/a ... ie-do.html

Tyle zmiany wprowadzone do 11 kwietna.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 26 mar 2020 11:00

Targowiska, bazary, na których sprzedawana jest żywność – zalecane działania zapobiegające zagrożeniu epidemiologicznemu COVID- 19
(koronawirus)
25.03.2020 rok

Targowiska i bazary są specyficznymi miejscami obrotu żywnością.
Mogą być zorganizowane w różny sposób – jako obszary zadaszone i/lub place na wolnym powietrzu.
Na ich terenie mogą znajdować się zarówno większe sklepy, sklepiki jak również stragany z produktami spożywczymi.
W celu zapobiegania zagrożeniu jakim jest ryzyko zakażenia COVID-19 w tych miejscach handlu, rekomenduje się ich zarządcom stosowanie w rygorystyczny sposób wymagań higienicznych omówionych poniżej.

Aktualna sytuacja powinna być motywacją dla branży spożywczej, aby jeszcze skrupulatniej przestrzegać wymagań sanitarnych i higienicznych na każdym etapie łańcucha żywnościowego.
Przepisy prawa żywnościowego nakładają na przedsiębiorców wymagania higieniczne, których celem jest zapobieganie zanieczyszczeniu mikrobiologicznemu żywności.
W okresie aktualnego zagrożenia epidemiologicznego, należy zadbać o stosowanie tych wymagań, aby zapobiec nie tylko zakażeniu koronawirusem, ale przede wszystkim również innym zanieczyszczeniom mikrobiologicznym żywności, które narażają zdrowie konsumentów i mogą prowadzić do zatruć pokarmowych.

link https://gis.gov.pl/aktualnosci/targowis ... ronawirus/

Dlatego też należy:

Stosować właściwą higienę rąk
Stosować higienę kaszlu i oddychania
Stosować zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością
Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe ze strony układu oddechowego
Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra)
W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych
UWAGA!

Osoby wykazujące wszelkie objawy chorobowe nie mogą pracować przy obrocie/produkcji żywności!

1. Higiena rąk:

Osoby mające kontakt z żywnością, muszą często myć ręce:

Przed rozpoczęciem pracy;
Przed kontaktem z żywnością, która jest przeznaczona do bezpośredniego spożycia,
Po obróbce lub kontakcie z żywnością surową, nieprzetworzoną;
Po zajmowaniu się odpadami/śmieciami;
Po zakończeniu procedur czyszczenia/dezynfekcji;
Po skorzystaniu z toalety;
Po kaszlu, kichaniu, wydmuchaniu nosa;
Po jedzeniu, piciu, lub paleniu;
Po kontakcie z pieniędzmi.
W przypadku straganów na bazarze/targowisku np. z warzywami i owocami, gdzie dostęp do wody jest utrudniony – należy ręce dezynfekować przy użyciu płynów dezynfekujących lub chusteczek nasączonych takim płynem

2. Higiena kaszlu i oddychania:

Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce, używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%).
Nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi, aby nie kasłał i nie kichał w naszym kierunku ani na produkty spożywcze.

3. Zasady bezpieczeństwa żywności – restrykcyjnie i z pełną świadomością:

Osoby pracujące przy dostawie i sprzedaży żywności na targowiskach, bazarach – na straganach, w sklepikach, stoiskach etc. -powinny zweryfikować wprowadzone dobre praktyki higieniczne, tak aby:

zaktualizować je, jeśli jest to uzasadnione,
przypomnieć sprzedawcom i pracownikom wdrożone wymagania higieniczne
rygorystycznie je stosować,
zapewnić właściwe warunki przechowywania produktów – etykiety produktów zawierają wskazówki w jakiej temperaturze należy je przechowywać, co ma kluczowe znaczenie w przypadku żywności nietrwałej mikrobiologicznie jak np. produkty i wyroby mięsne, mleko, jogurty i inne produkty mleczne, sałatki, kiełki, soki jednodniowe etc.);
weryfikować terminy przydatności do spożycia, ma to szczególne znaczenie w przypadku ww. produktów nietrwałych mikrobiologicznie. Nie wolno oferować (np. przy kasie, na ladzie), bez zapewnienia warunków chłodniczych produktów o krótkim terminie przydatności do spożycia, które powinny być przechowywane w lodówce.
zapobieganie zakażeniom krzyżowym i niewłaściwym praktykom:
przykłady:

jaja nie powinny być przekładane do innych opakowań, niż te w których zostały dostarczone, po kontakcie dłonie-jaja należy umyć lub zdezynfekować ręce;
nie należy kłaść produktów tj. ser, wędliny, mięso etc. bezpośrednio na wadze,
surowe mięso i jaja są potencjalnym źródłem zanieczyszczeń mikrobiologicznych, należy zapobiegać ich kontaktowi z żywnością przeznaczoną do bezpośredniego spożycia (np. ser, wędliny).
Jest ona spożywana bezpośrednio, bez obróbki cieplnej, a więc zanieczyszczenie mikrobiologiczne może być realnym zagrożeniem dla konsumenta;

stosowanie rękawiczek jednorazowych w sposób higieniczny, gdyż stosowane niewłaściwe mogą być nośnikiem groźnych bakterii – np. dotykanie mięsa w rękawiczce jednorazowego użytku, którą następnie pobieramy pieniądze a potem nakładamy na wagę wędlinę powoduje, że bakterie występujące na mięsie i na pieniądzach zostaną przeniesione na wędlinę, podobnie jak w przypadku nie umytych rąk.

Produkty spożywcze muszą być identyfikowalne, mieć określony termin przydatności do spożycia/datę minimalnej trwałości.
Nie wolno handlować żywnością niewiadomego pochodzenia, z nielegalnych źródeł – to nielegalne i niebezpieczne! (poza wysokim ryzykiem dotyczącym potencjalnych negatywnych skutków zdrowotnych dla konsumenta istotne jest również ryzyko rozprzestrzeniania się ASF poprzez obrót nielegalną dziczyzną i produktami wieprzowymi);
przestrzegać obowiązku odsunięcia od pracy z żywnością w przypadku złego staniu zdrowia – nie tylko objawów koronawirusa, ale również wszelkich innych objawów ze strony układu pokarmowego, oddechowego, chorobowych zmian skórnych i innych chorób zakaźnych;
wzmóc nadzór nad przestrzeganiem zasad higieny, potencjalnie zapobiegającym rozprzestrzenianiu się wirusa, w szczególności:

a) w sklepikach i sklepach oraz budkach na bazarach/targowiskach:

zintensyfikować procesy mycia i dezynfekcji – podłóg, lad, używanego sprzętu sklepach, koszyków sklepowych, kas, taśm przy kasach, poręczy, uchwytów, terminali płatniczych etc.;
ograniczać w miarę możliwości ekspozycję żywności nieopakowanej przeznaczonej do bezpośredniego spożycia tj. pieczywa, ciast np. przez przykrycie folią opakowań, przestawienie tych produktów w miejsce oddalone od konsumenta, tak aby nie leżała ona obok miejsca podawania produktów;
Zaleca się ograniczanie możliwości samoobsługowego zakupu wyrobów piekarniczych, cukierniczych pieczywa – wskazane jest podawanie i pakowanie przez sprzedającego produkty tj. pieczywo, wyroby cukiernicze, bułki, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
b) na straganach i stoiskach np. z owocami i warzywami:

podawać i pakować produkty przez sprzedającego, tak aby ograniczyć kontakt klienta z żywnością;
dezynfekować ręce po każdym kontakcie z pieniędzmi.

4. Ograniczyć bliski kontakt z każdą osobą, która ma objawy chorobowe tj.: gorączka, kaszel, duszność.

Nie dopuszczać do kontaktu z surowcem lub produktem osób, które mają objawy zakażenia dróg oddechowych, nawet łagodny kaszel albo gorączkę.

W przypadku nieprzestrzegania tych zasad nie obawiać się zwracać uwagi współpracownikowi i klientowi.

5. Zachować bezpieczną odległość klient-klient, klient-sprzedawca, sprzedawca-sprzedawca (min. 1,5 metra).

Dotyczy to zarówno osób w sklepikach i sklepach jak również na terenie całego targowiska, gdzie nie powinno się znajdować zbyt wiele osób.

Osoby, które oczekują na swoją kolej po zakupy również powinny zachować dystans 1.5m. W sklepach i sklepikach należy zachować ten odstęp między klientami, jak również od osób sprzedających.

Poza częstym myciem i dezynfekcją, w sklepach/sklepikach w miarę możliwości zaleca się wietrzenie pomieszczeń.

6. W miarę możliwości korzystać głównie z płatności bezgotówkowych w placówkach handlowych

Płatności bezgotówkowe są bezpieczniejsze, jednakże trzeba mieć na uwadze np. seniorów, który często nie korzystają z płatności kartą. Powinni mieć oni możliwość dokonania płatności, dlatego też po każdym kontakcie z gotówką, należy myć ręce lub przynajmniej je zdezynfekować preparatem na bazie 60% alkoholu.

Możliwe jest też zorganizowanie dowozu towaru do klientów – w miarę możliwości kadrowych/transportowych.

Zarządco! Bardzo ważna jest dbałość o czystość i higienę całego targowiska, zarządzanie odpadami – wywóz śmieci, regularne sprzątanie, a także zintensyfikowanie mycia i dezynfekcji toalet, wskazane jest ustalenie harmonogramów dezynfekcji obiektów ogólnodostępnymi środkami, dbałość o odstępy między klientami (np. informacje w formie plakatów jak myć ręce w toaletach ogólnodostępnych, wywieszki, a jeśli to konieczne ograniczenie liczby klientów przebywających jednocześnie na targowisku/bazarze, zapewnienie przy wejściu na bazar/targowisko pojemników z płynem dezynfekcyjnym).

W przypadku gdy powyższe wymagania nie mogą być przestrzegane, zarządca targowiska powinien podjąć decyzję, w trosce o dobro i bezpieczeństwo konsumentów, o ograniczeniu działania części lub całości targowiska/bazaru.

Żywność a koronawirus

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował w dniu 9.03.2020 stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.

Informacja EFSA: https://www.efsa.europa.eu/en/news/coro ... sion-route

W zachowaniu bezpieczeństwa mikrobiologicznego żywności istotne jest rygorystyczne zachowanie podstawowych zasad bezpieczeństwa żywności, które służą zapobieganiu jej zanieczyszczeniu, w tym również wtórnemu zanieczyszczeniu na etapie dystrybucji i sprzedaży, o czym mowa w powyższych zaleceniach.


Warto jest to wiedzieć i przestrzegać.

link https://biznes.interia.pl/gospodarka/ne ... Id,4402305

Tak to jest.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

klansman
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 2994
Rejestracja: 06 gru 2012 14:15
Podziękował: 60 razy
Otrzymał/a podziekowań: 380 razy
Status: Offline

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: klansman » 26 mar 2020 14:02

Fajnie jakby wszyscy przestrzegali tych zasad. Oprócz tych co poważnie do tego podchodzą można zauważyć osóby które zbyt poważnie do tego podchodzą i takie które mają lekceważące podejście. Między tymi dwoma grupami najczęściej wybuchają konflikty. Już byłem świadkiem dwóch takich incydentów.

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 30 mar 2020 08:45

Dane pochodzą z Ministerstwa Zdrowia, aktualne na :
30.03.2020rok 8:46

link https://www.gov.pl/web/koronawirus/wyka ... sars-cov-2

Cała Polska 1905


Krzywa zakażeń rośnie.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

senex
Generał Dywizji
Generał Dywizji
Posty: 5305
Rejestracja: 02 gru 2013 11:40
Podziękował: 192 razy
Otrzymał/a podziekowań: 556 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: senex » 30 mar 2020 09:16

Ale Prezydent powiedział,że dynamika procentowo maleje.
Każda przebyta do końca droga prowadzi dokładnie donikąd

Awatar użytkownika

klansman
Pułkownik
Pułkownik
Posty: 2994
Rejestracja: 06 gru 2012 14:15
Podziękował: 60 razy
Otrzymał/a podziekowań: 380 razy
Status: Offline

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: klansman » 30 mar 2020 09:31

Szczyt zachorowań dopiero przed nami.

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 01 kwie 2020 14:57

Dane pochodzą z Ministerstwa Zdrowia, aktualne na : 01.04.2020 14:35

link https://www.gov.pl/web/koronawirus/wyka ... sars-cov-2

Cała Polska 2420



Czy dane dotyczące zgonów i zachorowań w Polsce są wiarygodne?
01.04.2020 rok

Media prześcigają się w teoriach spiskowych, atmosferę podgrzewają politycy.
- Państwo całą swoją aktywność dotyczącą statystyk ogniskuje tak, by w sposób kontrolowany informować o liczbie zakażeń i by nie była ona podawana w całości - w rozmowie z TVN24 stwierdził Borys Budka, przewodniczący PO.
Czy ma rację?
Interia ujawnia, dlaczego zgonów może być więcej niż wszyscy sądzimy.

link https://fakty.interia.pl/autor/jakub-sz ... ce=special

Są dwa statystyczne kody WHO dotyczące koronawirusa COVID 19.
Pierwszy to U07.1
a
drugi U07.2

Tajemnica kryje się w wytycznych określania przyczyn zgonów związanych z epidemią koronawirusa wywołującego COVID-19.

Dokument niedawno opublikował Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.

Stefan Karczmarewicz, specjalista chorób wewnętrznych i kardiolog na swoim blogu zwraca uwagę, jak metodologia umożliwia zaciemnianie faktycznych danych.

Karczmarewicz porównał oficjalnie wytyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z tymi, którymi kieruje się PZH.

W swoich szacunkach Ministerstwo Zdrowia oraz Państwowy Zakład Higieny posługują się kodem oznaczonym jako U07.1 - jest on przypisany do rozpoznania COVID-19 potwierdzonego testami laboratoryjnymi.

WHO przewiduje jednak jeszcze jeden kod, który mógłby namieszać w statystykach.

Światowa Organizacja Zdrowia wskazuje, że do kodowania przyczyn zgonów powinno się stosować także kod U07.2.

Jaka jest różnica?

W wypadku kodu, który nie istnieje aktualnie w kryteriach Ministerstwa Zdrowia czy PZH, za zgon spowodowany koronawirusem można uznać również przypadki niepotwierdzone badaniem laboratoryjnym.
Wystarczy charakterystyczny obraz kliniczny lub epidemiologiczny.

"Jako obraz kliniczny należy w tym przypadku rozumieć specyficzne przemawiające za takim rozpoznaniem, ale również charakterystyczne zmiany w tomografii komputerowej płuc.

Cechy epidemiologiczne to po prostu udowodniony (lub wysoce prawdopodobny) kontakt z osobą zakażoną" - tłumaczy Karczmarewicz.

Kiedy w resorcie zdrowia zapytaliśmy, dlaczego przy kodowaniu zgonów w Polsce nie posługujemy się kodem U07.2 zalecanym przez WHO, rzecznik ministra Łukasza Szumowskiego odesłał nas do PZH.

Jak udało się ustalić Interii, nie kwalifikujemy zgonów z użyciem tego kodu, bo... Instytut Higieny wydał wytyczne szybciej niż Światowa Organizacja Zdrowia.

- Publikacja nowego kodu nastąpiła w dniu zamykania do publikacji naszych wytycznych.

Obecnie pracujemy nad aktualizacją wytycznych, aby uwzględniała także zmiany w sprawozdawczości klinicznej w postępowaniu z chorym COVID-19 i nadzorze epidemiologicznym - zapewnia nas Anna Dela z NIZP-PZH.

Jak usłyszeliśmy, nowe wytyczne mają zostać opublikowane jeszcze w środę (1 kwietnia).


I wszystko jest jasne.

Czy statystki zostaną uzupełnione przez polityków z PiS o nowe dane statystyczne od dnia wymogu publikacji przez WHO.
Czyli ładny okres wstecz.

Bo za granicą według dzisiejszych statystyk Polska jest zieloną wyspą otoczoną czerwonymi statystykami.
Wywołuje to ironiczny uśmiech na ustach obywateli krajów sąsiednich.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Awatar użytkownika

Topic author
Epitet
Generał
Generał
Posty: 14954
Rejestracja: 16 sty 2011 19:01
Podziękował: 522 razy
Otrzymał/a podziekowań: 591 razy
Status: Online

Re: Podstawowe środki ochronne przeciwko nowemu koronawirusowi wywołującemu chorobę COVID-19.

Postautor: Epitet » 01 kwie 2020 17:16

NAUKA Poniedziałek, 30 marca 2020 rok

Eksperyment był bardzo prosty: "zarażona" nauczycielka i trójka dzieciaków, którym podała rękę.

Co stało się po kilku godzinach?

Opublikowany w serwisie YouTube materiał nie tylko bije rekordy popularności, ale i dobitnie uświadamia, że z koronawirus jest trudniejszym przeciwnikiem, niż nam się to wydaje.

link https://menway.interia.pl/obyczaje/nauk ... e=worthsee

"Gdyby zarazki były widoczne gołym okiem, to zwracalibyśmy na nie o wiele większą uwagę i w efekcie mniej chorowali.

Niestety, nie jest to możliwe" - mówi na wstępie swojej najnowszej produkcji Mark Rober, amerykański youtuber specjalizujący się w tworzeniu filmów o tematyce popularnonaukowej.

Tym razem postanowił on pokazać, z jaką łatwością można zarazić się koronawirusem.

Eksperyment, który obejrzało już ponad 11 milionów widzów, postanowił wykonać w bardzo podatnym na infekcje - i ich rozprzestrzenianie - środowisku szkolnym.
Mowa tu zarówno o uczniach, jak i klasie, w której odbywały się lekcje.

Trzecioklasiści w jednej z amerykańskich szkół zaczęli swój dzień od zwyczajnego wejścia do klasy.
Przy drzwiach stała oczywiście ich wychowawczyni, która na powitanie uścisnęła rękę trzem pierwszym uczniom przekraczającym próg budynku.

Uczniowie nie mieli pojęcia, że ręce nauczycielki pokryte były specjalną substancją Glo Germ - niewidocznym gołym okiem środkiem mającym imitować znajdujące się na rękach zarazki.
Rober postanowił po kryjomu pokryć "wirusem" ręce jeszcze jednego ochotnika.

Podsumowując: "zarażonych" było łącznie pięć osób. W sali odbywały się lekcje, a na przerwach dzieciaki szalały jak zwykle.
Po kilku godzinach w szkole pojawił się Mark wraz z lampą emitującą światło ultrafioletowe, pod którym widać, gdzie przedostały się cząsteczki Glo Germ.

Krótko mówiąc: były one wszędzie!

Klasa stała się siedliskiem "zarazy": ślady "wirusa" znajdowały się zarówno na biurkach uczniów, kranach, klamkach, telefonach, jak i na buziach i rękach wszystkich kilkulatków.
Mark sprawdził nawet, jak po eksperymencie ma się sama nauczycielka - w pełni świadoma brania w nim udziału.
Twarz kobiety aż zabłysnęła, kiedy skierowano na nią promienie UV!

Rober przekonuje, że zupełnie nieświadomie dotykamy swojej twarzy średnio aż 16 razy w ciągu godziny!
Sprawdził to... nagrywając samego siebie podczas pracy w domu.
Jak zaznacza - starał się maksymalnie skupiać na tym, aby trzymać ręce z daleka od ust, nosa i oczu.

Efekt?
Lampa UV ujawniła, że na jego twarzy aż zaroiło się od "zarazków", które imitował środek Glo Germ.

Jak temu zaradzić?

Poprzez powtarzane aż do znudzenia częste i dokładne mycie rąk.
Pamiętajmy, że mydło poradzi sobie z zarazkami i wirusami dopiero po 20 sekundach i właśnie tyle powinna trwać ta czynność.
I to nawet wtedy, jeśli nie wychodzicie z domu.

Na powyższych zdjęciach mogliście zobaczyć, że cząsteczki lubią gromadzić się w często dotykanych miejscach, takich jak klamki, przełączniki świateł, piloty i wspomniane wcześniej telefony komórkowe.

Mark sugeruje jak najczęstszą dezynfekcję takich powierzchni w naszych domach przypominając, że wirus może żyć na nich nawet przez kilka dni.
Kiedy nasze ręce mają kontakt z zakażonymi powierzchniami naprawdę trudno jest powstrzymać przedostanie się wirusów do naszych dróg oddechowych.



Bardzo sugestywny materiał.
Nie ma to jak jeść do syta, spać słodko i żyć beztrosko...

Wróć do „Ochrona Osobista”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości